TÜVTÜRK Araç Muayene İptali Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK araç muayene iptali TÜVTÜRK internet sayfasından yapılabilmektedir. Kurumun kendi sitesinden araçla ve alınan randevu ile ilgili bilgiler girilerek randevu iptal edilebilmektedir. Eğer iptal edilen randevu tarih ya da saat değiştirmek amaçlıysa iptalden sonra tekrar randevu alınabilmektedir. Bu linke tıklayarak direk TÜVTÜRK sitesinin randevu sistemine gidilebilir: https://reservation.tuvturk.com.tr/Web.UI/ TÜVTÜRK muayene iptal işlemi de yine aynı sayfadan yapılabilmektedir.
Eğer alınan randevuya gidilemeyecekse mutlaka ya iptal edilmeli ya da randevu tarih ve saati değiştirilmelidir. Randevu saatinde randevuya gidilmediği takdirde tekrar randevu almak için 15 gün beklenmesi gerekir. Eğer kişinin muayene tarihi sınırdaysa bu durum sebepsiz ceza almasına neden olacaktır.
TÜVTÜRK Muayene Erteleme Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK muayene erteleme işlemi için TÜVTÜRK internet sitesine gidilebilmektedir. İptal için işleyen sürecin benzeri bir süreçtir. Araç bilgileri girildikten sonra ekrana gelen randevunun yanında “İptal Et” ve “Güncelle” butonları bulunur. Bunlardan “Güncelle” yazan seçildiğinde randevu tarihi ve saati dilendiği gibi değiştirilebilmektedir.
Araç Muayenesi Ne Kadar Geciktirilebilir?
Araç muayenesi gecikmesi gibi bir hak yoktur. Gecikmeler 1 gün bile olsa ceza kapsamına girer. Bu nedenle takipleri özenle yapılmalıdır. 2022 yılında geçerli olan araçların muayene süreleri şu şekildedir:
- Hususi: İlk muayene 3yıl, sonrasında her 2 yılda bir kez
- Kamyon, Kamyonet, Taksi vb.(ticari grup): Yılda bir kez
- Motosiklet: İlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir kez
- Traktör: İlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir kez
Araç Muayene Zamanı Geçerse Ne Olur?
Araç muayene zamanının geçmesi cezalandırılan bir durumdur. Muayene vaktinin geciktirildiği her ay için muayene ücretinin %5’i kadar ceza uygulanmaktadır. TÜVTÜRK tarafından tahsil edilen bu ücretler Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılır. Muayene ücretini ve gecikme ücretini hesaplamak için TÜVTÜRK’ün sitesindeki hesaplama robotu kullanılabilir. Robotun linki: https://www.tuvturk.com.tr/gecikme-bedeli.aspx
2022 Otomobil gecikme cezaları:
- Gecikmesiz: 507,40 TL
- 1 Ay Gecikmeli: 532,77 TL
- 2 Ay Gecikmeli: 559,41 TL
- 3 Ay Gecikmeli: 587,38 TL
TÜVTÜRK Randevusu Nasıl Alınır?
TÜVTÜRK randevusu almak için kullanılabilecek 2 yol vardır. Bunlardan birincisi e-Devlet sistemidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının “TÜVTÜRK Muayene Randevusu Kayıt” sisteminden girilerek randevu alınabilmektedir. Bu hizmette e-Devlet sistemini kullanan kişi adına kayıtlı bir araç için randevu alınıyor olması gerekmektedir. Aksi taktirde “Adınıza tescilli araç bulunmamaktadır” uyarısı alınır.
TÜVTÜRK üzerinden randevu almak için izlenecek adımlar:
- Plaka bilgileri ve randevu almak istenen ili seçilir
- Aracın türü seçilir.
- Ne tür hizmet almak istendiği seçilir.
- Randevu tarihi seçilir.
- Son muayene geçerlilik tarihi girilir.
- Muayene yaptırmak istenen istasyon seçilir.
- Muayene saati belirlenir.
- Randevuyla ilgili iletişime geçilmesi için gerekli bilgiler girilir.
TÜVTÜRK Randevu Sorgulama Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK randevu sorgulama işlemi randevunun alındığı sayfadan yapılabilmektedir. Araç bilgileri girildiğinde araca ait randevu bilgileri de sayfaya gelmektedir. Dileyenler buradan TÜVTÜRK muayene iptali ve randevu güncellemelerini de yapabilmektedir.
Telefonla TÜVTÜRK Randevu İptali Nasıl Yapılır?
TÜVTÜRK randevu iptali telefonla da yapılabilmektedir. Bunun için TÜVÜTRK Müşteri Hizmetleri aranabilmektedir. Müşteri Hizmetleri numarası: 0850 222 88 88.
Aramalar pazar günü hariç haftanın 6 günü yapılabilmektedir. Hattın çalışma saatleri sabah 08.00 ve akşam 20.00 arasıdır.
Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç muayene durumu sorgulama işlemleri de diğer işlemler gibi e-Devlet ve TÜVTÜRK üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için e-Devlet’ten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfasına oradan da “TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama” sayfasına gidilir. Çıkan sayfadan plaka numarası ve muayene numarası girilerek araç sorgulanabiliyor.
TÜVTÜRK internet sitesinden sorgulama yapmak için ise bu linke girilebilir: https://www.tuvturk.com.tr/plaka-sorgulama.aspx Buradan aracın plaka numarası ve muayene rapor numarası girildiğinde muayene bilgileri ekrana gelmektedir.
Araç Muayene Tekrarı Kaç Defa Olur?
Araç muayene tekrarı için bir sınır belirlenmemiştir. Araç trafikte kullanılmaya devam edildiği süre boyunca düzenli olarak muayene olmak zorundadır. Hem araç sahibi hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliği için bir risk teşkil etmediği ispatlanmalıdır. Muayenelerdeki her gecikme için de ceza uygulanacaktır. Bu nedenle muayeneleri aksatmamak gerekir.
TÜVTÜRK muayene iptal edilmeden önce düşünülmelidir. Yaşanabilecek yoğunluktan dolayı randevu bulamama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Allianz Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir: Anadolu Hayat Emeklilik İptali
İlginizi Çekebilir: Paribu Üyelik İptali ve Hesap Kapatma / Silme